Nieuwsbrief   |   |   English | Contact |
 

Home
Producten
Werkvelden
Projecten
Cursussen
Over Kiwa KOAC
Carrière

balk_lo
toplijn
bottomlijn

Draagkracht fundering

De fundering speelt in twee fasen een belangrijke rol: in de bouwfase en in de gebruiksfase.
In de bouwfase moet de stijfheid van de fundering zorgen voor een klankbodem die een kwalitatief goede aanleg en verdichting van de bovenliggende constructielagen mogelijk maakt. In de gebruiksfase moet de fundering samen met de andere constructielagen de verkeersbelasting gedurende lange tijd zonder veel schade aankunnen. De draagkracht van een gebonden fundering kan worden vastgesteld met valgewichtdeflectiemetingen.

Om een indruk te krijgen of de stijfheid van de fundering tijdens de bouwfase aan de eisen voldoet, kan Kiwa KOAC normale valgewichtdeflectiemetingen (FWD) doen. We kunnen ook lichte, handbediende apparatuur (Light Weight Deflectometer) inzetten. Met de FWD en LWD-metingen kunnen we op basis van de centrumdeflectie en klapgrootte de oppervlaktemodulus meten, ofwel de equivalente stijfheid van het hele stelsel van lagen. Deze meetuitvoering wordt ook wel dynamische plaatbelastingsproef genoemd. Bij FWD-metingen kunnen we de stijfheden van de afzonderlijke lagen bepalen omdat we bij de metingen de deflecties per meetpunt op 9 tot 15 afstanden van het lastmidden meten.

Op verzoek voeren we ook statische plaatbelastingsproeven uit. Deze proef is in Nederland niet gangbaar, maar wel in België en Duitsland. Het meetresultaat is een gecombineerde maat voor de stijfheid en de weerstand tegen permanente vervorming. Omdat deze proef zeer tijdrovend is, heeft Kiwa KOAC relaties ontwikkeld waarmee we uit de snelle dynamische plaatbelastingsproef de waarden van de statische plaatbelastingsproef kunnen voorspellen.

Een informatieblad downloaden? Ga hier naar het overzicht:


 

MEER WETEN?

foto
Road Testing

telefoon 088 - 5622672

e-mail
foto rechts
 
  © Kiwa KOAC 2019 Algemene voorwaarden en reglementen | Disclaimer | Proclaimer Vraagbaak | Downloads | Sitemap